актуално
   предстоящо
   програми
   Граждани
   Образование
   Анализи
   издания
   цсп в медиите
   история
   мисия
   инициативи
   форум
   архив

Евгений Дайнов, Директор

 • Човекът, чийто дух, енергия и идеализъм вече едно десетилетие навигират Центъра за социални практики из бурните води на формиращото се гражданско общество, в което хората говорят на български, турски и цигански и почитат своя Бог в черкви, джамии и извън тях. Жител на село Миндя, д-р Евгений Дайнов притежава първокласна диплома по нова история от Оксфордския университет и е член на неговото общо събрание, наречено “Древният дом на събранието на доктори и магистри на Оксфордския университет”.

  Макар автор на книги, сборници и статии в сферата на политиката, философията и управлението, той е убеден, че мисленето е само първата стъпка в правенето. Това, в съчетание със страстната му привързаност към свободата и самоуправлението, го води до заключението, че “гражданско общество” е нещо както добро, така и просто за обясняване: ако искаш да живееш в прилична и цивилизована страна, най-добре е да я конструираш на принципа “отдолу-нагоре” и по начин, който да осигурява на всички представителство и участие в решенията, отнасящи се до общото бъдеще.

  В останалото време д-р Дайнов преподава политическа философия и социални практики в Нов български университет и продължава да свири на позиция “водеща китара” в софийски рок-блус групи.

Зодия - Телец; любима песен за всички времена - Theme for the Imaginary Western, MountainМария Панчева, изпълнителен директор
 • Обича да седи на два-три стола и да носи много дини под мишница, за да докаже не само, че това е възможно, но дори е привично. За да съчетава несъчетаемото й се налага да продължава да бъде мъж в главата, дете в сърцето и жена отвън.
  Обича да гледа морето, да пие кафе и да пуши цигари - очевидно основна част от задълженията на един директор. В офиса си носи играчките на своя син, а вкъщи си носи поредната книга за редактиране. Вярва, че е открила тайната на щастието - всяко хубаво нещо се прави на бавен огън и с много любов.

Зодия - Скорпион; любима песен за всички времена - July Morning, Uriah Heep


Лилия Колова, програмен координатор

 • Огнена и червенокоса тя с еднаква страст изследва помаците в България, оправя се с бюрокрацията на Нов български университет и Европейската комисия, прави теренни изследвания и пазарува. Когато се усмихва сякаш слънцето изгрява иззад дъждовен облак, но когато е сърдита преспи сняг навяват в офиса на Център за социални практики. Може би защото дипломната й работа е за кръстоносните походи, тя е един от рицарите на нашата кръгла маса, който с благородство и без колебание се впуска в битки за утвърждаване на справедливи каузи - институцията на омбуцмана, правата на малцинствата и много други. Лили е като джаза: ако трябва да питаш какво е - никога няма да разбереш.


Зодия - Козирог; любима песен за всички времена - I'm Qualified To Satisfy You, Barry White


Юлия Иванчева, Проектен координатор
 • За да се пребори с дефектите на обществото, в невръстна възраст Юлия решила да следва логопедия. По-късно, когато разбрала, че не всичко се оправя с “Крал Карл и кралица Клара” тя започна да учи политически науки в Нов Български университет, от чиято люлка я взехме. Тиха и спокойна Юлия е способна да намери всякаква информация, от която се нуждае една личност или организация, пише на компютър на първа космическа скорост и е най-добрата шофьорка в редиците на ЦСП-то. В същото време яростно отстоява правата си пред катаджии, монополисти като БТК и други дефекти на социума ни. Не я подценявайте, но и не пропускайте да я опознаете. Иначе… ще ви сложи шини:-)

Зодия Везни; любима песен за всички времена – Hotel California, Eagles
Румяна Грозева, счетоводител
 • В повечето от нас съществуват оправдани съмнения, за това къде се съдържа повече информация - в библиотеката на Белия дом или в главата на Руми. Скоростта, с която дава компетентни мнения по разнообразни въпроси съперничи единствено на бързината, с която смята и се ориентира и в най-заплетените бюджети. Въпреки двете й хуманитарни образования - история и философия - у Руми счетоводното надделява и резултатите винаги са точни и различни от обичайният отговор на всички останали в офиса - 42. Царицата на елките, господарката на фактурите - Руми е нашият разумен пристан, където 2 и 2 винаги прави 4.

Зодия - Водолей; любима песен за всички времена - Sunrise, AsiaВъв всяко едно начинание, зад пълководците има много хора, без които нищо не би могло да се доведе до успешен край. За Центъра за социални практики това са доброволците от Нов български университет, които съчетават академичното си образование с практическа работа при нас и така ще станат здрави духове в здрави тела или най-малкото по-комплексни специалисти. Някои от тях не само ни помагат, но и остават в редиците на третия сектор, изборайни едно не леко, но винаги вълнуващо и разнообразни поприще. Други след известно време поемат по свой път, но винаги остават “заразени” от независимостта, съпричастието и духа на неправителствените организации.

В момента, в ЦСП своя принос за гражданското общество дават:

Светльо Колибарски

Руслан Русев